Jak już wiecie jestem wielką fanka ciasta drożdżowego, to w sumie mój ulubiony rodzaj ciasta. Rolada z tego przepisu jest puszysta i pyszna a największy plus jest taki że do środka możemy zawinąć różne nadzienia: ja już przygotowywałam z czekoladą , z masą korówkową, z powidłami, z czekodżemem od mojej mamy. Roladę można obficie posypać kruszonką, robiłam już wersję z i bez, szczerze powiem że z kruszonka jest dużo lepsza. W sumie to jest oczywiste że jak ciasto drożdżowe jest posypane kruszonką to jest o niebo pyszniejsze 🙂
Składniki
- 750 g maki pszennej
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- 90 g cukru
- 100 g roztopionej i przestudzonej margaryny
- 1 łyżeczka soli
- 25 g świeżych drożdży
Dodatkowo
- 150 g czekolady mlecznej
- 300 g gotowej masy krówkowej
- 1 jajko do posmarowania
Wykonanie
Z drożdży , dwóch łyżek cukru, dwóch łyżek mąki i 100 ml mleka robimy rozczyn, następnie przykrywamy ścierka i odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce aby drożdże ruszyły. Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe składniki (oprócz margaryny) i zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy roztopiony tłuszcz i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Wyrośnie ciasto lekko zagniatamy i dzielimy na dwie równe części. Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy każdą z części ciasta na długość blaszki ( u mnie 33 cm), grubość około 4 mm. Jedna roladę smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą**, a drugą masą krówkową. Każdą roladę zwijamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( zachowując pomiędzy roladami odstępy). Rolady przykrywamy ściereczka i odstawimy do wyrośnięcia, do momentu aż prawie się zetkną ze sobą. Wyrośnięte rolady możemy lekko naciąć nożem – w z dłuż rolady, bardzo ładnie się rozłożą na boki. Następnie całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Ciasto pieczemy przez około 40 min w temperaturze 180 ºC.
*z podanego przepisu wychodzą dwie rolady, jedna zrobiłam z masą krówkową , druga z czekolada.
**czekoladę umieszczamy w szklanej lub metalowej misce, następnie miskę ustawiamy nad garnkiem z wrzącą wodą. Czekoladę mieszamy od czasu do czasu, do momentu aż się całkowicie rozpuści.