Zakwas

Zakwas na chleb – długo się go bałam i zastanawiam czy zrobić, bo niby trudny, ale nic bardziej mylnego. Jest dużo zdrowszy od drożdży i spokojnie może je zastąpić. Nadaje wypiekom zupełnie innego smaku, i można go użyć razem z drożdżami. Fakt, jest to kilkudniowy proces ale zajmuje jedynie chwilkę w ciągu dnia.

Składniki na zakwas

  • Mąka żytnia typ 2000
  • Woda

Wykonanie

Duży słoik wyparzamy ( ja użyłam słoika 2 l. , zapas miejsca jest potrzebny na wypadek  jakby zakwas zaczął za bardzo rosnąć i uciekać). Pierwszego dnia:  odmierzamy ½ szklanki przegotowanej i przestudzonej do temperatury pokojowej wody i ½ szklanki mąki, składniki mieszamy , słoik przykrywamy gazą i opinamy gumką recepturką. Odstawiamy w ciepłe i nieprzewiewne miejsce, najlepiej w temperaturę  około 25 stopni ( zimą koło kaloryfera a latem na słonecznym parapecie).

Drugiego dnia czynność powtarzamy, dodajemy pół szklanki mąki i pół szklanki wody, całość mieszamy, przykrywamy gazą i recepturką. W zakwasie powinny się pojawiać pęcherzyki powietrza. Jeśli mamy mały słoik zakwas może uciekać, należy go przemieszać i przełożyć do większego słoika.  Zakwas mieszamy za każdym razem jak się zbliża do krawędzi słoika.

Trzeciego dnia dodajemy  tą samą ilość mąki i wody, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy.

Czwartego dnia zakwas jest już gotowy do użytku. Jeśli nie zużyliśmy całości zakwasu możemy go dalej dokarmiać, w ten sam sposób co we wcześniejsze dni ( woda już nie musi być przegotowana). Jeśli nie planujemy piec chleba w najbliższym czasie, zakwas należy schować do lodówki maksymalnie na 7 dni, w lodówce zakwas usypia. W tym czasie zakwas możemy dokarmić ½ szklanki wody i ½ szklanki mąki i odstawić do następnego dnia w ciepłe miejsce  aby zaczął pracować.  Po użyciu możemy go z powrotem uśpić.

prosty zakwas na chleb

Dodaj komentarz