Warkocz drożdżowy z kruszonką poleca się na późne niedzielne śniadanie

warkocz drożdżowy z kruszonką

Warkocz drożdżowy z kruszonką to idealna propozycja na późne sobotnie śniadanie, i nie tylko. Z masełkiem i domową konfiturą smakuje obłędnie. Poniższy przepis zaczerpnęłam z starej książki kucharskiej z 1990 roku pod tytułem „ 500 rodzajów domowych wypieków”.  Pamiętam jak jeszcze moja babcia korzystała z tej książki, lubię stare książki kucharskie, a zwłaszcza te które mam po babci. Stare książki kucharskie są bardzo wartościowe, można znaleźć w nich sporo ciekawych treści. Miedzy innymi dlatego właśnie postanowiłam przedstawić Wam ten przepis.

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki
  • 100 g masła
  • 70 g cukru
  • 4 żółtko
  • Szczypta soli
  • 200 ml mleka
  • 30 g drożdży

Składniki na kruszonkę

  • 50 g masła
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru

Dodatkowo

  • Mleko do posmarowania ciasta

warkocz drożdżowy z kruszonką

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny do pierwszego wyrastania.  Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 3 równe części. Z każdej części rolujemy takiej samej długości wałek (ok. 30 cm). Następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia splatamy dość luźny warkocz, pozostawiając nieco miejsca pomiędzy splotami. Ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na około ½ godziny do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, aż powstanie kruszonka.  Wyrośnięty warkocz smarujemy mlekiem i obficie posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 170 ºC przez 35-40 min.

warkocz drożdżowy z kruszonką

Dodaj komentarz