Truskawkowa chmurka- czyli idealne ciasto na domowe przyjęcie

truskawkowa chmurka

Truskawkowa chmurka! Słyszałam o tym przepisie już dawno, ale jakoś nigdy nie było mi po drodze… Ostatnimi czasy upiekłam to ciasto na zamówienie dwukrotnie i naszła mnie ochota, a więc stwierdziłam że przygotuje je dla Nas. Muszę przyznać że nie jest pracochłonne, ale już zdecydowanie czasochłonne, i to w sumie jest chyba jego jedyny minus (ale przy dobrym zaplanowaniu nie jest to już takie straszne). A poza tym jest pyszne, lekkie, orzeźwiające i znika w oka mgnieniu. Polecam!

Składniki na kruchy spód

  • 3 żółtka
  • 30 g cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła

Z schłodzonych składników szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę, owijamy w folę i wstawiamy do lodówki na co najmniej  1 godzinę. Blachę o rozmiarach 23×33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie spód blachy wykładamy schłodzonym ciastem ( rozwałkowując ciasto na rozmiar blachy lub urywają po kawałku wyłożyć cały spód). Blachę z ciastem wstawiamy do lodówki na następne 30 min. Po tym czasie ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190 ºC przez 15-20 min na złoty kolor.

Galaretka z truskawkami

  • 600 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 3,5 szklanki wrzącej wody

Mrożone truskawki należy wcześniej rozmrozić na durszlaku.

Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie, i odstawiamy do momentu aż zacznie gęstnieć i tężeć. Do tężejącej galaretki dodajemy truskawki i mieszamy. Następnie przekładamy na ostudzony kruchy spód.* Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Składniki na masę

  • 500 ml śmietany 30%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 3 łyżki cukru pudru

Śmietanę wraz z mascarpone ubijamy na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Należy uważać aby nie przebić masy. Masę ubijamy przed samym wyłożeniem na ciasto.

Składniki na bezę z migdałami

  • 3 białka, w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
  • 40 – 50 g płatków migdałów

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier (należy uważać aby nie przebić białek). Do ubitych białek przesiewamy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Blachę o rozmiarach 23×33 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie przekładamy bezę, zostawiając na brzegach nieco miejsca, ponieważ podczas pieczenia beza urośnie. Bezę posypujemy płatkami migdałowymi. Tak przygotowana bezę przekładamy na dużą blachę piekarnikową ( przytrzymując papier) i wstawiamy do suszenia na ok. 1 godzinę w temperaturze 140 ºC. Upieczona bezę studzimy razem z piekarnikiem, najlepiej przez całą noc ( nie otwierając piekarnika).

Na zastygniętą galaretkę wykładamy masę i wyrównujemy, następnie przykrywamy ostudzoną bezę.  Ciasto należy schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny, najlepiej przez całą noc – będzie się lepiej kroić.

*galaretka nie może być płynna ponieważ wsiąknie w ciasto i zrobi się gumowate.

** ja przygotowanie ciasta rozkładam na dwa dni: pierwszego dnia piekę kruchy spód, w czasie pieczenia spodu przygotowuję bezę, po wyjęciu spodu wstawiam bezę do pieczenia, w czasie stygnięcia spodu przygotowuję galaretkę z truskawkami, jak galaretka zaczyna tężeć wylewam ja na ostygnięty spód i wstawiam do lodówki do zastygnięcia. Następnego dnia przygotowuje jedynie masę i składam w całość J

*** przepis zaczerpnęłam z bloga „Moje wypieki” i nieco zmodyfikowałam.

truskawkowa chmurka truskawkowa chmurka

 

1 Comment

  1. Esthera says: Odpowiedz

    Już z samego opisu człowiekowi ślinka cieknie. A co dopiero na widok zdjęcia 🙂 mniam

Dodaj komentarz