Tort z rabarbarem

Dla mnie rabarbar to taki pierwszy powiew wiosny! Przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to maczało się łodygę rabarbaru  w cukrze i zjadało. Niegdyś bardzo niedoceniany, dzisiaj  z powrotem króluje na naszych stołach. Rabarbar jest kwaśny, a więc idealny równoważy słodycz deserów.  Tym razem postawiłam na biszkopt nasączany syropem z rabarbaru i przełożony konfiturą z rabarbaru oraz masą. Było pysznie!

Składniki na biszkopt

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki (kopiata)
  • Szczypta soli

 

Szklanka 250 ml

Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy. Pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodajemy cukier. Ubite białka są sztywne, lśniące i po przechyleniu miski do góry dnem pozostają w tym samym miejscu. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku za każdym razem miksując.

Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę, po czym delikatnie mieszamy łyżka lub szpatułką.

Tortownice o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia (sam spód) i delikatnie przelewamy ciasto,  wyrównujemy górę. Pieczemy w temperaturze 180 ºC  przez 45-50 min do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto wyjmujemy  z piekarnika i opuszczamy z wysokości 1 m, studzimy w temperaturze pokojowej. Boki należy oddzielić nożem od tortownicy.

Konfitura z rabarbaru

  • 6 łodyg rabarbaru (średniej wielkości)
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżek wody

Rabarbar dokładnie myjemy (nie obieramy), kroimy w kostkę.  Dodajemy cukier oraz wodę, zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem do momentu aż zacznie się rozpadać. Tak przygotowana konfiturę przecedzamy przez sito ( syrop pozostawiamy do nasączenia biszkoptów)

Składniki na masę

  • 250 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

Schłodzony serek oraz śmietankę przekładamy do miski i ubijamy na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder ( po przechyleniu miski masą pozostaje w tym samym miejscu).

Wykonanie

Biszkopt przekrawamy na 3 blaty. Pierwszy z blatów układamy na paterze, nasączamy syropem z rabarbaru, wykładamy połowę konfitury z rabarbaru i 1/3 masy, powtarzamy tę czynność ponownie, trzecią warstwę  nasączamy syropem i dekorujemy reszta masy ( można również udekorować  świeżym rabarbarem).

tort z rabarbarem tort z rabarbarem tort z rabarbarem tort z rabarbarem tort z rabarbarem

Dodaj komentarz