Tort z masą bezową!

Tort z masą bezową, czyli tort urodzinowy dla mojej mamy!  Postanowiliśmy zrobić mamie urodzinowy  piknik niespodziankę na polu lawendy i zastanawiałam się co będzie pasować do tej okazji.  Postawiłam na lekka wersję tortu z bezą, przy czym bezę pokruszyłam do masy a górę tortu udekorowałam borówkami i czerwona porzeczką.  Tort przygotowałam dzień wcześniej, a więc beza w masie straciła swoja chrupkość ale nadała idealnej słodyczy i była lekko wyczuwalna.

Składniki na bezę

  • 2 białka w temperaturze pokojowej
  • Szczypta soli
  • 110 g cukru
  • 1/2 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczka octu

Białka oddzielamy od żółtek.  Białka ubijamy ze szczypta soli, pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier. Białka ubijamy do momentu aż piana będzie sztywna i po przewróceniu naczynia  go góry dnem pozostaną w tym samym miejscu ( należy uważać aby ich nie przebić).  Do tak przygotowanej masy dodajemy pół łyżeczki octu  oraz pół łyżeczki  przesianej mąki ziemniaczanej, delikatnie mieszamy łyżką.

Rozgrzewamy piekarnik do 150 ºC.   Masę bezową przekładamy na papier do pieczenie w formie kółka, rozmiar kola nie ma znaczenia, ponieważ będziemy kruszyć bezę.  Do rozgrzanego piekarnika wkładamy bezę i pieczemy przez 1 godz.  i 15 min. Bezę pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia, nie otwierając piekarnika.

Składniki na biszkopt

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki (kopiata)
  • Szczypta soli

 

Szklanka 250 ml

Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy. Pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodajemy cukier. Ubite białka są sztywne, lśniące i po przechyleniu miski do góry dnem pozostają w tym samym miejscu. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku za każdym razem miksując.

Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę, po czym delikatnie mieszamy łyżka lub szpatułką.

Tortownice o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia (sam spód) i delikatnie przelewamy ciasto,  wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180 ºC  przez 45-50 min do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto wyjmujemy  z piekarnika i opuszczamy z wysokości 1 m, studzimy w temperaturze pokojowej. Boki należy oddzielić nożem od tortownicy.

Składniki na krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietanki 30%
  • Beza

Serek mascarpone oraz śmietankę przekładamy do miski i ubijamy na sztywna masę. ( po przechyleniu naczynia masa ma pozostać w tym samym miejscu, należy jednak uważać aby nie przebić masy).  Okładamy dwie łyżki masy do udekorowania tortu. Do pozostałej części kruszymy bezę i mieszamy łyżką.

Wykonanie

Biszkopt przekrawamy na trzy równe blaty. Następnie blaty przekładamy masa bezową. Na górę wykładamy wcześniej odłożona masę bez bezy, wyrównujemy i dekorujemy dowolnymi owocami , ja użyłam jagód i czerwonych porzeczek.

Smacznego!

*jeśli pieczemy bezę dzień wcześniej to pozostawiamy ja na noc w zamkniętym piekarniku do wystygnięcia.  Ale jeśli pieczemy bezę w ten sam dzień , to pozostawiamy ja w piekarniku do ostygnięcia tylko na godzinę, to wystarczy, nawet jak popęka to nic się nie dzieje i tak będziemy ja kruszyć.tort z masą bezową tort z masą bezową tort z masą bezową tort z masą bezową

Dodaj komentarz