Tort saint-honore

Tortem saint –honore zafascynowałam się w momencie obejrzenia filmu „niebo w gębie”. Który miłośnik gotowania, pieczenia czy po prostu jedzenia nie widział tego filmu? Chyba nie ma takich.  Od tamtej pory miałam ten tort wpisany na liście rzeczy do przygotowania, szukałam przepisu i  w końcu natknęłam się na niego  w jednej z  książek kucharskich leżących u mnie na półce. Jest to blat kruchego ciast, udekorowany wieńcem z ptysiów  zanurzonych w karmelu oraz wypełniony kremem. Przyznam szczerze że ta akurat wersja mnie nieco rozczarowała! Nie powinnam chyba krytykować klasyki francuskiego cukiernictwa ale cóż… każdy lubi co innego. Moim zdaniem ciasto kruche nie pasuje do delikatnego ciasta ptysiowego i chrupkiego karmelu. Jest kilka wersji tego tortu: na cieście kruchym, parzonym lub francuskim, ja na razie wypróbowałam jedna wersję, a więc jeszcze się nie poddaję 🙂  Jeśli tylko ktoś lubi chrupiący karmel, to myślę że mu będzie smakowało.

DSC_8462a

Składniki na ciasto

  • 200 g maki pszennej
  • Łyżka cukru
  • 100 g masła
  • 1 duże jajko

Rozgrzewamy piekarnik do 200 ºC.  Wszystkie składniki wkładamy do miski  i zagniatamy ciasto.  Spód od tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie przekładamy wcześniej rozwałkowane ciasto. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 20-25 min, na złoty kolor.

Składniki na ciasto ptysiowe

  • 4 jajka
  • 120 g maki
  • 100 ml mleka
  • 100 g masła
  • 15 g drobnego cukru
  • 100 ml wody
  • Szczypta soli

Do garnka wlewamy mleko i wodę, dodajemy cukier, sól oraz masło. Całość zagotowujemy, po czym zdejmujemy garnek z palnika. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Z powrotem wstawiamy garnek na średnim ogniu, i podsuszamy ciasto aż utworzy się kula, cały czas energicznie mieszając ( około 4 min.) Przekładamy ciasto do miski i pozostawiamy do ostygnięcia. Stopniowo dodajemy jajka, po każdym dodanym jajku dokładnie mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 ºC.  Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy wykładamy ciasto na blachę, wyłożona papierem do pieczenia.  Wyciskamy nieduże kulki, zachowując odstępy ( cisto urośnie ). Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 do 30 min, aż ptysie  się zrumienią. Studzimy na kratce.

Składniki na karmel

  • 200 g cukru (szklanka)
  • 2 łyżki wody

Wodę i cukier mieszamy w garnuszku, następnie gotujemy na średnim ogniu, nie mieszając, dopóki nie nabierze jasno złotego koloru.  W gotowej polewie zamaczamy czubki ptysi.

Składniki na krem

  • 400 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru

Kremówkę oraz cukier ubijamy na sztywna pianę, należy uważać aby nie przebić masy.

Wykonanie

Karmel rozsmarowujemy po brzegach kruchego ciasta, po czym układamy na nich ptysie, by stworzyły wieniec.  Wewnątrz rozsmarowujemy krem.

Gotowe!

DSC_8465a tort saint-honore

Dodaj komentarz