Tort mocno czekoladowy z koniakiem

Mocno wilgotne i mocno czekoladowe ciasto połączone z koniakiem i lekką czekoladową masą to poezja! Zainspirował mnie bardzo dobry krymski koniak który dostałam w prezencie, i tak się zastanawiałam z czym by go połączyć, naturalnie pierwsze co mi przyszło do głowy to gorzka czekolada.

Składniki na ciasto

  • 4 jajka
  • 200 ml mleka
  • 200 ml oleju
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 220 g maki pszennej
  • 80 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka lekko roztrzepujemy, dodajemy cukier, mleko i olej – mieszamy. Do utworzonej masy przesiewamy mąkę, kakao i proszek – mieszamy (przy pomocy rózgi kuchennej) do utworzenia jednolitej masy.

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Ciasto pieczemy przez około 1 ½ godziny w temperaturze  170 ºC do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do  przestygnięcia, następnie oddzielamy od baków tortownicy za pomocą noża.tort czekoladowy z koniakiem

Składniki na masę

  • 250 g serka mascarpone
  • 660 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki koniaku

Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej (nad gotującą się  wodą stawiamy naczynie w którym umieszczamy czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia)*.  Czekoladę odstawiamy do ostygnięcia, jednak w momencie dodania do masy powinna być jeszcze płynna. W tym czasie śmietankę ubijamy z mascarpone do momentu aż masa będzie sztywna**, należy jednak uważać aby nie przebić masy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, ubijamy. Następnie dodajemy roztopiona czekoladę oraz koniak, krótko mieszamy –  do połączenia składników.

Dodatkowo

  • 6 łyżek koniaku

Wykonanie

Ciasto przekrawamy na 3 blaty, a krem dzielimy na 4 części.  Pierwszy blat nasączamy około 2 łyżkami koniaku i smarujemy jedna częścią kremu, następnie czynność powtarzamy z dwoma pozostałymi blatami. Ostatnią część kremu wykładamy na boki i wyrównujemy. Gotowe.

Życzę smacznego!

*Jeśli czekolada jest zbyt gęsta należy dodać 2-3 łyżki mleka i energicznie wymieszać do  uzyskania jednolitej masy.

** możemy zrobić test: jeśli przechylimy miskę masa powinna pozostać w tym samym miejscutort czekoladowy z koniakiem

2 Comment

  1. A says: Odpowiedz

    zrobiłam 2x i wyszedł rewelacyjnie;)))) lepszego przepisu nie znam 😉

  2. A says: Odpowiedz

    przepyszny tort, polecam wszystkim 😉 robiłam go 1x i na pewno zrobię go powtórnie – wszystkim bardzo smakował 😉 prostota wykonania, uczta dla podniebienia.. czegóż chcieć więcej 😉

Dodaj komentarz