Szarlotka

Nie wiem jak wy ale ja  szarlotkę uwielbiam w każdej postaci,  a dzisiaj naszła mnie ochota na podstawą wersję, bez żadnych dodatków, taka w której czuć tylko smak i zapach  upieczonych jabłek . W prostocie siła, połączenie kruchego ciasta i sporej ilości jabłek to jest to!

Składniki na ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g margaryny
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%

Dodatkowo

  • 8 jabłek (średniej wielkości)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki cukru pudru

*szklanka 250 ml

Mąkę oraz proszek  do pieczenia przesiewamy, następnie dodaje pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy do momentu aż ciasto połączy się w jednolitą kulę. Gotowe ciasto owijamy w fole spożywcza i odkładamy na około 1 godzinę do lodówki. W tym czasie jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd i kroimy na ćwiartki, a następnie na plasterki.

Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarowujemy tłuszczem (boki również) i posypujemy mąką. ¾ ciasta rozwałkowujemy, należy je podsypać od dołu i od góry mąką. Ciasto jest dość kruche i łamliwe, a wiec z powiedzeniem możemy wyłożyć je palcami dociskając do ścianek blachy. Jak już całą tortownice wyłożymy ciastem i dociśniemy do ścianek należy spód ciasta posypać bułką tartą i układając jeden na drugim wyłożyć wszystkie plasterki jabłek.  Pozostałe ciasto również rozwałkowujemy podsypując mąką, kroimy w podłużne smużki i układamy kratkę na wierzchu. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez 45 min w temperaturze 200 ºC.  Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

*bułka tarta zatrzyma wilgoć z jabłek

prosta szarlotka

Dodaj komentarz