Sernik dyniowy z polewą chałwową

Ciąg dalszy moich wypieków, tym razem ser i dynia (jeszcze gdzie nie gdzie na straganach widnieją dynie). Przyznam się szczerze  że nie jestem wielką fanką serników, ale ten mi nawet smakował. Dość zbita masa serowa, intensywnie pomarańczowy kolor dobrze się komponowały z polewą chałwową.

Składniki na spód:

  • 200 g kruchych ciastek
  • 90 g masła

Masło roztapiamy a ciastka kruszymy za pomocą wałka* lub w malakserze na drobny proszek. Masło łączymy z ciastkami i dokładnie mieszamy. Spód tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy przygotowaną masę, wyrównujemy i dokładnie ubijamy, następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej ½ godzimy.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera ( dwukrotnie zmielonego)
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 ½ szklanki puree z dyni przepis tutaj
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g)

*szklanka 250 ml

Wszystkie składniki mieszamy za pomocą miksera, do połączenia się składników. Nie za długo, ponieważ nie chcemy niepotrzebnie napowietrzać masy, jeśli będziemy ubijać masę zbyt długo utworzy się w niej dużo pęcherzyków powietrza, co spowoduje że sernik urośnie w czasie pieczenia a następnie opadnie. Aby uniknąć powyższych komplikacji będziemy również piec sernik w kąpieli wodnej w niskiej temperaturze. Gotową masę wylewamy na schłodzony spód, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika. Żaroodporne naczynie napełniamy wrzącą wodą i wstawiamy na poziom niżej w piekarniku. Sernik pieczemy przez 2 ½ godziny w temperaturze 130 ºC ( na ostatnie pół godziny temperaturę zwiększamy do 150 ºC).  Gotowy sernik powinien mieć rumiana i ścięta powierzchnię. Sernik wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia (co najmniej na 3 godz. do lodówki).

Składniki na polewę:

  • 150 g chałwy (smak wg uznania)
  • 1 szklanka śmietany 30%

Chałwę rozdrabniamy i mieszamy ze śmietaną, aby pozbyć się grudek chałwy możemy to zrobić za pomocą blendera. Następnie masę  wstawiamy na średniej mocy palnik i ciągle mieszamy, do momentu aż masa się połączy i zgęstnieje.  Zimny sernik wyjmujemy z tortownicy i polewamy jeszcze gorącą polewą, odstawiamy do zastygnięcia polewy, co najmniej na 2 godziny.

*ciastka wkładamy do mocnego woreczka i przejeżdżamy po nich wałkiem.

dsc_5336a

1 Comment

  1. Esthera says: Odpowiedz

    Dynia i chalwa, a do tego jeszcze sernik – czego chcieć więcej? 🙂

Dodaj komentarz