Sernik czekoladowo-krówkowy

Nie jestem wielka fanka serników, a dokładniej rzecz biorąc to nie byłam, zanim spróbowałam sernik czekoladowo-krówkowego. Nie dajcie się zwieść że czekolada i masa krówkowa w jednym cieście to mieszanka zabójczo słodka, sernik jest idealnie słodki.  Sernik składa się z trzech warstw: czekoladowej, krówkowej oraz  bitej śmietany, a wiec wygląda bardzo elegancko. Co ważne jest szybki w przygotowaniu.  Polecam!

Składniki na  masę serową

  • 1 kg sera ( co najmniej dwukrotnie zmielonego)
  • 1 budyń śmietankowy
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 300 g gotowej masy krówkowej
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka kakao

Dodatkowo

  • 330 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 2 łyżka cukru pudru
  • 20 g mlecznej czekolady

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkie przestygnięcia. Następnie jajka ubijamy z cukrem na puszystą masy, powinny znacząco zwiększyć objętość. Następnie do masy dodajemy ser  oraz proszek budyniowy, miksujemy na średnich obrotach.  Masę dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy  roztopioną czekoladę i kakao, do drugiej masę krówkową, miksujemy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 ºC. Spód  tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy masę czekoladową, następnie masę krówkową, wyrównujemy.  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 min, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 ºC i pieczemy przez następne 30 min.  Sernik pozostawiamy w piekarniku na około 60 min do ostygnięcia, po tym czasie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Śmietanę kremówkę ubijamy z  cukrem pudrem, do momentu aż po przechyleniu miski masa pozostanie w tym samym miejscu ( uważamy aby nie przebić śmietany).  Ubitą kremówkę wykładamy na sernik, wyrównujemy szpatułka lub nożem. Za pomocą obieraczki do warzyw lub noża dekorujemy ciasto czekoladową strużką.

Smacznego 🙂

sernik sernik sernik sernik

Dodaj komentarz