Rogaliki drożdżowe z czekoladą

Ciasto drożdżowe to chyba moje ulubione, najbardziej lubię zapach pieczącego się ciasta. Drożdżowe rogaliki z czekoladą to  idealny deser,   jak również przekąska lub  drugie śniadanie. Pyszna, mięciutkie, ja najbardziej lubię jeszcze ciepłe z kubkiem mleka, ale później smakują równie dobrze.

Składniki na ciasto

  • 1 szklanka mleka (ciepłego)
  • 100 g margaryny (roztopionej i ostudzonej)
  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 ½ szklanki mąki
  • 55 g drożdży

Dodatkowo

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 jajko

Wykonanie

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier. Następnie dodać jajka, przesianą mąkę oraz sól. Lekko wymieszać składniki i dodać roztopioną margarynę. Wyrabiać cisto do momentu aż uzyskamy sprężystą kule. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, na około  1 ½ godziny.

Wyrośnięte ciasto  dzielimy na 4 części,  każdą z części rozwałkowujemy na kształt kół o grubości  3-4 mm, wykrawamy trójkąty. Na szerszym kraju każdego trójkąta układamy pół kostki czekolady i zwijamy rogaliki. Rogaliki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy pomiędzy nimi ponieważ jeszcze urosną. Odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.  Wyrośnięte rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez około 20 min w  180  ºC.

rogaliki drożdżowe z czekoladą rogaliki drożdżowe z czekoladąrogaliki drożdżowe z czekoladą rogaliki drożdżowe z czekoladą

Dodaj komentarz