Puree z dyni

Puree z dyni jest po prostu niesamowite! Używałam dyni w kuchni już nie raz ale nigdy w formie puree, zawsze surową dynie dowalam do zupy lub do gulaszu… Ostatnio postanowiłam zrobić ciasto dyniowe, i właśnie do niego potrzebowałam puree z dyni. Dynia sama w sobie nie jest warzywem wyrazistym w smaku, ale odpowiednio doprawiona, nie ważne czy na słodko czy na słono, zamienia się w cudo na talerzu. Mi wyszło ok ½ litra puree z  małej dyni, z czego połowę zużyłam do ciasto ( przepis już wkrótce), a z drugiej połowy przygotowałam pastę do chleba, w połączeniu z oliwą, czosnkiem, sola i pieprzem smakuje wybornie. Bardzo polecam dynie!

Składniki

  • Dynia

Przygotowanie

Dynię myjemy, przekrawa na pół i za pomocą łyżki pozbywamy się nasion. Następnie  kroimy na pół księżyce lub na trójkąty i przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Dynię pieczemy w 180 ° C przez ok pół godziny, dużą dynię przez ok godzinę.  Miękkość dyni sprawdzamy za pomocą widelca, jeśli miąższ jest miękki to znaczy ze dynia jest gotowa.

Dynie studzimy, następnie za pomocą łyżki oddzielamy miąższ od skóry. Dynię blendujemy i gotowe!

 

*moja dynia była bardzo mięsista , a wiec puree wyszło bardzo gęste. Jeśli wasza dynie będzie nieco bardziej wodnista, należy ją przecedzić przez sito wyłożone gazą;

* wybieramy dynie mocno pomarańczowe, o mączystym miąższu;

* im mniejsza dynia tym szybciej się upiecze.

puree z dyni puree z dyni puree z dyni puree z dyni puree z dyni

Dodaj komentarz