Ptysie po brzegi wypełnione bitą śmietaną!

ptysie

Lubię ptysie  a jeszcze bardzie lubi je mój ukochany, a więc od czasu do czasu zdarza się że przygotowuje je w domu.  Zauważyłam że im więcej wprawy tym ładniejsze wychodzą. Spore znaczenie ma również rękaw cukierniczy, ja osobiście używam silikonowego zakupionego w duce i powiem szczerze że jestem zadowolona tak na 60 %. Jak to silikon przy kontakcie z masą czy ciastem staje się śliski i przy mocniejszym naciśnięciu tytka po prostu wypada. Podobno najlepsze są jednorazowe worki cukiernicze, ale sama nie wiem, jeszcze nie przetestowałam. Mniejsza o rękawach cukierniczych, ptysie można nawet przygotować wykładając ciasto na blachę za pomocą dwóch łyżek i będą pyszne.

Składniki na ciasto

  • 4 jajka
  • 120 g maki
  • 100 ml mleka
  • 100 g masła
  • 15 g drobnego cukru
  • 100 ml wody
  • Szczypta soli

Do garnka wlewamy mleko i wodę, dodajemy cukier, sól oraz masło. Całość zagotowujemy, po czym zdejmujemy garnek z palnika. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Z powrotem wstawiamy garnek na średnim ogniu, i podsuszamy ciasto aż utworzy się kula, cały czas energicznie mieszając ( około 4 min.) Przekładamy ciasto do miski i pozostawiamy do ostygnięcia. Stopniowo dodajemy jajka, po każdym dodanym jajku dokładnie mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 ºC.  Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy wykładamy ciasto na blachę, wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 do 30 min, aż ptysie się zrumienią. Studzimy na kratce.

Składniki na nadzienie

  • 330 ml śmietanki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

Kremówkę oraz mascarpone ubijamy na sztywna pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier.   Należy uważać aby nie przebić masy! Od spodu na ptysiach robimy małe nacięcie na krzyż, następnie  za pomocą rękawa cukierniczego nadziewamy masą.

Składniki na polewę

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki mleka

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Podczas rozpuszczania dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Każdego ptysia od góry zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie i odstawimy na kratkę do zastygnięcia. Ptysie przechowujemy w lodówce.

ptysie

 

 

Dodaj komentarz