Paluchy drożdżowe to idealna przekąska na każda imprezę, i nie tylko na imprezę – do zabrania do pracy również się świetnie nadają. Można je podać z różnymi sosami lub pasta z awokado czy fasoli. Jak na ciasto drożdżowe, pomijając proces wyrastania, to nawet się je szybko robi. Przynajmniej ja odniosłam takie wrażenie 🙂 ale powiem Wam jedno, na pewno warto.
Składniki
- 10 g drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 650 g mąki pszennej typ 650
Opcjonalnie
- 1 jajko
- Sezam do posypania
Wykonanie
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto tego wymaga należy je delikatnie podsypać mąką aby się nie kleiło do rąk. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrastania. Po tym czasie ciasto lekko zagniatamy i dzielimy na 20 równych porcji ( ważne aby porcje były równe wtedy paluchy się równomiernie upieką). Każdą z porcji rolujemy na wałek o długości około 30 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie paluchy smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 ºC. Paluchy pieczemy przez 15-20 min do uzyskania złotego koloru. Studzimy na kratce.