Przepis na udana imprezę to paluchy drożdżowe z sezamem

paluchy drozdzowe grissini

Paluchy drożdżowe to idealna przekąska na każda imprezę, i nie tylko na imprezę – do zabrania do pracy również się świetnie nadają. Można je podać z różnymi sosami lub pasta z awokado czy fasoli. Jak na ciasto drożdżowe, pomijając proces wyrastania,  to nawet się je szybko robi. Przynajmniej ja odniosłam takie wrażenie 🙂 ale powiem Wam jedno, na pewno warto.

Składniki

  • 10 g drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 650 g mąki pszennej typ 650

Opcjonalnie

  • 1 jajko
  • Sezam do posypania

Wykonanie

Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto tego wymaga należy je delikatnie podsypać mąką aby się nie kleiło do rąk. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrastania. Po tym czasie ciasto lekko zagniatamy i dzielimy na 20 równych porcji ( ważne aby porcje były równe wtedy paluchy się równomiernie upieką). Każdą z porcji rolujemy na wałek o długości około 30 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie paluchy smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 ºC. Paluchy pieczemy przez 15-20 min do uzyskania złotego koloru. Studzimy na kratce.

paluchy drozdzowe grissini paluchy drozdzowe grissini

 

Dodaj komentarz