Przepis na chlebek tordu z dodatkami

domowy chleb tordu

Chleb tordu, w mojej wersji z kiełbasą krakowską i serem żółtym, to świetna przekąska. Nadaje się na imprezy do podania z sosem lub jako przekąska do pracy czy szkoły. Przepis zaczerpnęłam z książki Piotra Kucharskiego „Chleb” i nieco zmodyfikowałam.

Składniki

  • 20 g drożdży
  • 500 ml wody
  • 350 g mąki pszennej typ 650
  • 350 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 15 g soli
  • 100 g kiełbasy krakowskiej suchej
  • 100 g sera żółtego

W misce mieszamy drożdże, 100 ml ciepłej wody i 100 g maki pszennej. Miskę przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na ok 30 min aby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodajemy pozostałe składniki, oprócz kiełbasy i sera żółtego, i zagniatamy ciasto. Na początkowym etapie zagniatania ciasto można  podsypać mąką, gotowe ciasto powinno się odklejać od rąk. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 2-3 godziny do wyrastania, aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i dzielimy na dwie równe części. Każdą z części rozwałkowujemy na prostokąt o rozmiarach ok. 20×10 cm i grubości  2 cm. Następnie równomiernie rozkładamy kiełbasę pokrojoną w kostkę i posypujemy serem startym na grubych oczkach. Każda z części ciasta zwinąć jak roladę, aż powstanie wałek o długości około 60 cm. Roladę w połowie rozwałkować nieco bardziej, złożyć w tym miejscu na wpół, i zwinąć naprzemiennie w warkocz. Końcówki nieco spłaszczyć aby ciasto się skleiło. Z druga roladą postąpić dokładnie tak samo.

Bochenki chleba przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie pieczemy chleb w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 ° C przez około 20-25 min. Gotowy chleb studzimy na kratce.

domowy chleb tordu

Dodaj komentarz