Proste ciasto z rabarbarem

Sezon na rabarbar dalej trwa, a wiec ja dalej piekę. Jak do tej pory to ciasto jest moim faworytem wśród ciast ucieranych z rabarbarem.  Idealnie miękkie, a słodycz świetnie komponuje się z kwaśnym rabarbarem. No i najważniejsze: ma dwie zalety – prościej i szybciej się już chyba nie da!

Składniki na ciasto

  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru (niepełna)
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka

Dodatkowo

  • 2-3 łodygi rabarbaru
  • Cukier puder do posypania

ciasto z rabarbarem ciasto z rabarbarem ciasto z rabarbarem

Wykonanie

Masło wraz z cukrem pudrem ucieramy na średnich obrotach miksera. Do połączonych składników dodajemy stopniowo po jednym jajku, ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem  do pieczenia i wlewamy mleko, mieszamy szpatułką do połączenia się składników.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury  175  ° C. Formę o średnicy około 22 cm smarujemy masłem i przekładamy wcześniej przygotowane ciasto. Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki około 5 cm i układamy na cieście (lekko wciskając go do środka). Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika). Przez pierwsze 10 min pieczemy w 175 ° C, następnie obniżamy temperaturę do 150 ° C i pieczemy przez około 40-50 min, do momentu aż uzyskamy złoty kolor, a patyczek wyciągnięty z ciasta pozostanie suchy.

ciasto z rabarbarem ciasto z rabarbarem ciasto z rabarbarem ciasto z rabarbarem ciasto z rabarbarem ciasto z rabarbarem ciasto z rabarbarem

Dodaj komentarz