Proste bułeczki śniadaniowe

Uwielbiam gdy dom wypełnia się zapachem drożdżowego ciasta, gdy z małych kulek wyrastają piękne bułeczki. A najbardziej uwielbiam się zajadać ciepłymi drożdżowymi bułeczkami na śniadanie.  Lato to okres w którym drożdżowe ciasto łatwo  zrobić:  jest gorąco i powietrze jest suche.  Ten przepis jest bardzo prosty, bułeczki wychodzą puszyste i lekkie, a więc idealne na późne sobotnie lub niedzielne śniadanie.

Składniki na  rozczyn:

  • 20 g drożdży
  • 400 ml ciepłej wody
  • 300 g mąki pszennej

Drożdże rozpuszczamy w wodzie i mieszamy z mąką. Odstawiamy na około 30 min. tak aby drożdże zaczęły pracować.

*należy pamiętać że woda nie może być za gorąca, to zabija drożdże

Pozostałe składniki:

  • 50 g margaryny w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 500 g maki pszennej

Do wcześniej przygotowanego rozczynu dodajemy pozostałe składniki oraz wyrabiamy ciasto, do momentu aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki.  Ciasto przykrywamy i pozostawiamy na 10 min do wyrośnięcia.

Piekarnikowa blachę wykładamy papierem do pieczenia.  Ręce maczamy w męce, następnie formujemy kulki i układamy na blasze zachowując odstępy (bułeczki urosną).  Z tej porcji wychodzi około 16 bułeczek.  Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 ½ godziny.  Pieczemy w 190 ºC przez około 25 min.

Smacznego!

proste bułeczki sniadaniowe proste bułeczki sniadaniowe proste bułeczki sniadaniowe

1 Comment

  1. stara kurcewiczowa says: Odpowiedz

    Późne śniadania tygryski lubią najbardziej 🙂 Brzmi smakowicie!

Dodaj komentarz