Pierożki z jabłkami

Moje ulubione pierożki z jabłkami, kojarzą mi się z wyjazdami do domu rodzinnego. Robione nieco inaczej, ponieważ do ciasta dodaje się ser biały, co powoduje że ciasto smakuje jak półfrancuskie.  Polecam!

Składniki na ciasto

  • 250 g sera
  • 250 g margaryny
  • 300 g mąki

Dodatkowo

  • 4 jabłka (średniej wielkości)
  • Cukier puder do posypania

Wykonanie

Mąkę przesiewamy, dodajemy ser oraz margarynę, zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy na 30 min do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy na nieduże kawałki. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części. Stolnice podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Wykrawamy krążki, na każdy kładziemy jabłka i zlepiamy pierożki. Tak przygotowane pierożki przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 ºC przez 30 min, na złoty kolor.

Upieczone pierożki posypujemy obficie  cukrem pudrem.

*z tego przepisu wychodzą dwie duże blachy pierożków, które piekłam w tym samym czasie na dwóch różnych poziomach piekarnika.

pierożki z jabłkami pierożki z jabłkami pierożki z jabłkami

 

 

 

Dodaj komentarz