Pachnący chlebem dom!

W pieczeniu chleba jest coś niesamowitego, już przy zagniataniu ciasta unosi się charakterystyczny  zapach drożdży. Jak dla mnie niema nic lepszego od pachnącego chlebem domu,  od kromki ciepłego chleba z masłem  – przywołuje to wspomnienia z dzieciństwa. Chleb jest podstawą a więc powinniśmy poświęcić nieco czasu na jego przygotowanie w domu, aby uniknąć gotowców leżących na półkach w sklepach i piekarniach.  Ciasto drożdżowe jest łatwe w przygotowaniu, ale wymaga nieco cierpliwości ponieważ musi urosnąć zanim włożymy je do piekarnika.  Chleb ten piekłam już wielokrotnie i za każdym razem wychodzi . Przepis zaczerpnęłam z bloga „Moje wypieki”.

 

Składniki na 1 duży bochenek

  • 700 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
  • 2 łyżeczki soli
  • 25 g masła
  • 14 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 300 ml ciepłej wody

Wykonanie

Do dużej miski przesiać mąkę z sola, dodać masło, drożdże i cukier. Dodać ciepłe mleko oraz wodę. Ciasto zagniatamy do momentu aż będzie gładkie i elastyczne, staramy się nie dosypywać mąki. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ręcznikiem kuchennym i pozostawiamy  w ciepłym i nieprzewiewnym miejscu do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i lekko zagniatamy. Formujemy bochenek i wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub oprószonej mąką. Przykrywamy ponownie i pozostawiamy do podwojenia objętości.  Następnie nacinamy chleb kilkakrotnie i oprószamy mąką.

 

Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 ºC i pieczemy przez 10 min, po czym zmniejszamy temperaturę do 200 ºC i pieczemy następne 25 min. Chleb należy ostudzić na kratce.

DSC_5614a DSC_5609a DSC_5677a DSC_5690a DSC_5702aDSC_5696a

Dodaj komentarz