Jabłecznik z dżemem porzeczkowym

Zatęskniłam za latem i  naszymi polskimi owocami, a więc natchnęło mnie na szarlotkę.  Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Ciasto jest nieco wyrośnięte, przykryte  spora warstwą jabłek z cynamonem. Pod jabłka dodałam jeszcze cienką warstwę dżemu z porzeczki, co przełamuje tradycyjny smak szarlotki. Pycha!

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki
  • 125 margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 18%

Wszystkie składniki wkładamy do miski lub na stolnice i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę z ciasta, odkrawamy 1/3 i wkładamy do zamrażarki. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki również. Większą część  ciasta wykładamy do formy, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 min w 180 ºC.

Nadzienie jabłkowe

  • 7 małych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła

Jabłka obieramy i kroimy, niezbyt drobno.  Dodajemy pozostałe składniki, wstawiamy na palnik i podduszamy aż będą miękkie ( ale nie rozgotowane).

Dodatkowo:

  • 5 łyżeczek dżemu z czarnej porzeczki
  • Cukier puder po posypania
  • 2 łyżki bułki tartej

Wykonanie

Na podpieczony spód wykładamy dżem porzeczkowy. Posypujemy bułka tartą i wykładamy wcześniej przygotowane jabłka. Wyjmujemy z zamrażarki mniejszą część ciasta i ścieramy na tarce na górę ciasta.  Pieczemy przez około 1 godz. w 160  ºC.

*Bułka tarta wchłonie sok z jabłek

jabłecznik jabłecznik jabłecznik

 

 

Dodaj komentarz