Eklery

Eklery z tego przepisu są pyszne, delikatne i bardzo eleganckie. Idealne na niedzielny deser jak i na co dzień. Bazą eklerów jest ciasto ptysiowe, które po upieczeniu robi się prawie puste w środku.  Tym razem chciałam przygotować lekki deser a więc wypełniłam eklery kremem z bitej śmietany. Zachęcam do skorzystania z przepisu bo wyszły pyszne 🙂

Składniki na ciasto

  • 4 jajka
  • 120 g maki
  • 100 ml mleka
  • 100 g masła
  • 15 g drobnego cukru
  • 100 ml wody
  • Szczypta soli

Do garnka wlewamy mleko i wodę, dodajemy cukier, sól oraz masło. Całość zagotowujemy, po czym zdejmujemy garnek z palnika. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Z powrotem wstawiamy garnek na średnim ogniu, i podsuszamy ciasto aż utworzy się kula, cały czas energicznie mieszając ( około 4 min.) Przekładamy ciasto do miski i pozostawiamy do ostygnięcia. Stopniowo dodajemy jajka, po każdym dodanym jajku dokładnie mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 ºC.  Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy wykładamy ciasto na blachę, wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 do 30 min, aż eklery się zrumienią. Studzimy na kratce.

 

Składniki na polewę czekoladową

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 40 g masła
  • 2 łyżki wody

Czekoladę oraz masło rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać wodę i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Ostudzone eklery przekroić wzdłuż. Górna część maczamy w czekoladzie i kładziemy obok spodu, tak żeby później góra i dół pasowały do siebie.

Składniki na krem

  • 400 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru

Kremówkę oraz cukier ubijamy na sztywna pianę, należy uważać aby nie przebić masy. Za pomocą rękawa cukierniczego, szprycy lub po prostu łyżki nakładamy masę na spodek eklera i przykrywamy górą.

Smacznego 🙂

*z tego przepisu wychodzi około 10 dużych eklerów

*przy wykładaniu ciasta na blachę należy pamiętać aby zachować odstęp pomiędzy eklerami, urosną w czasie pieczenia

*eklery należy przechowywać w lodówce

Eklery Eklery Eklery Eklery

Dodaj komentarz