Dyniowe z kardamonem

Jak już pisałam we wcześniejszym poście dynia nie jest warzywem o wyrazistym smaku, ale odpowiednio doprawiona jest pyszna. Ja tym razem postawiłam na kardamon, który idealnie komponuje się z cytryną. Dodałam jedynie sok z cytryny, pominęłam skórkę, tak aby nie zdominować smaku kardamonu. A co do dyni,  nadaje ciastu niesamowitej wilgotności i przepięknego intensywnego  żółtego koloru.

Składniki

  • 1 szklanka puree z dyni  przepis tutaj
  • ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki oleju
  • 3 jajka
  • ½ cytryny (sok)
  • ½ łyżeczki kardamonu ( nasionka należy rozetrzeć w moździerzu)

*Szklanka 250 ml

Dodatkowo

  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g białej czekolady
  • 2 łyżki mleka

dyniowe z kardamonem dyniowe z kardamonem dyniowe z kardamonemWykonanie

Jajka ubijamy z cukrem (krótko). Następnie przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki, ubijamy lub mieszamy do utworzenia się jednolitej masy.  Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm ( wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką) i wyrównujemy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 ºC i pieczemy ciasto przez około 1 godzinę. Jeśli ciasto zacznie się zbytnio przyrumieniać należy je od góry  przykryć papierem do pieczenia.

Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i łączymy z mascarpone i mlekiem.  Na ostudzone ciasto wykładamy krem.

dyniowe z kardamonem dyniowe z kardamonem

Dodaj komentarz