Domowej roboty granola

domowej roboty granola

Domowej roboty granola to pyszne , zdrowe i co najważniejsze szybkie rozwiązanie na nie jedno śniadanie. Wsypujemy do miseczki , zalewamy jogurtem lub mlekiem i śniadanie gotowe gdy w lodówce pusto. Naprawdę polecam granolę domowej roboty, jest to rozwiązanie z cyklu raz poświęcamy czas a później wielokrotnie korzystamy 🙂 Ja w swojej granoli użyłam składników które widzicie poniżej, ale tak naprawdę stałym składnikiem są płatki owsiane, olej i miód, a co do reszty to możecie puścić wodzę swojej fantazji! Życzę smacznego.

Składniki

  • 400 g płatków owsianych górskich
  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • 4 łyżki otrębów pszennych
  • 4 łyżki otrębów orkiszowych
  • 4 łyżki słonecznika
  • 4 łyżki migdałów w płatkach
  • 200 g śliwek suszonych wędzonych
  • 200 g daktyli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 kopiate łyżki miodu*

Daktyle oraz śliwki suszone siekamy na mniejsze kawałki, umieszczamy w misce. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Miód powinien pokryć całość i pozlepiać nieduże kulki granoli, które pod naciskiem się rozsypują. Granolę przekładamy na dużą piekarnikową blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy. Pieczemy w temperaturze 150 ºC z termo obiegiem przez 30-35 min, mieszając co 8 min, do uzyskania pięknego złotego koloru.

*użyłam miodu w konsystencji zastygniętej, bez problemu połączył się z całością

** tak jak wspomniałam  w opisie do domowej granoli możemy użyć różnych dodatków, w zależności od ich ilości powinniśmy operować ilością miodu, miód powinien pozlepiać kulki granoli.

domowej roboty granola

Dodaj komentarz