Czekoladowe muffinki z chili

Czekolada i chili to idealne połączenie na walentynki, i nie tylko. Muffinki są bardzo proste i szybkie w  przygotowaniu, a w wyniku uzyskujemy pyszny, wilgotny w środku, z dużymi kawałkami czekolady, z wyczuwalną nuta ostrości deser.

Składniki na 6 szt.

  • 75 g masła
  • 90 g czekolady mlecznej
  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • ½ papryczki chili (średniej wielkości)

Wykonanie

Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Czekoladę kroimy na wyczuwalne kawałki, chili siekamy bardzo drobno.

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao przesiać, dodać kawę cukier oraz cukier wanilinowy.  W osobnym naczyniu mieszamy jajko  z mlekiem i dodajemy chili.  Płynne składniki dodajemy do suchych, po czym lekko mieszamy łyżką.  Dodajemy  czekoladę i roztopione przestudzone masło, mieszamy do połączenia się składników.

Masę przekładamy do silikonowych foremek lub papilotek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 22  min. w temperaturze 190 ºC.

DSC_6346a DSC_6339a DSC_6337a DSC_6329aDSC_6327a

Dodaj komentarz