Ucierane ciasto z rabarbarem

Staram się wykorzystać sezon na rabarbar w pełni. Rabarbar uwielbiam, a więc  eksperymentuję  i nie zatrzymuję się tylko na kompocie z rabarbaru, który swoja drogą również bardzo lubię.  Zapewniam Was że rabarbar i cynamon to niebanalne połączenie,  a ułożenie rabarbaru wzdłuż  ciekawie wygląda. Ciasto wyszło nieco zbite, ale z kubkiem mleka smakowało idealnie.

Składniki na ciasto

  • 2 ½ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 6 łyżek masła
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mleka

Dodatkowo

  • 3 łodygi rabarbaru
  • Cukier puder do posypania

Wykonanie

 

Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz sól przesiewamy i mieszamy. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku, następnie oba żółtka naraz. Do tak przygotowanej masy dodajemy połowę składników suchych, miksujemy, dodajemy połowę  mleka oraz powtarzamy tę czynność.  Formę rozmiarów 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto.  Każdą łodygę rabarbaru przekrawamy na pół i układamy wzdłuż ciasta. Pieczemy w 180 ºC  przez 40-45 min na najniższym poziomie piekarnika.  Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

 

*możecie również użyć całych łodyg rabarbaru,  bez przekrawania.

ciasto z rabarbarem ciasto z rabarbarem ciasto z rabarbarem ciasto z rabarbarem

Dodaj komentarz