Ciasto z masą krówkową i kremem

Za oknem nieopodal kwitnie piękne drzewo magnolii, właśnie to zainspirowało mnie do zrobienia tego ciasta. Postanowiłam przyozdobić ciasto magnolią, kwiat  piękny w swej prostocie, a wiec pasuje do prostego ciasta. Tym razem postawiłam na biszkopt przełożony krówką i masa na bazie mascarpone.

 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • Szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • ¾ szklanki mąki pszennej tortowej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej

Szklanka 250 ml

Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy. Pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodajemy cukier puder. Ubite białka są sztywne, lśniące i po przechyleniu miski do góry dnem pozostają w tym samym miejscu. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku za każdym razem miksując.

Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę ziemniaczana oraz pszenną, po czym delikatnie mieszamy łyżka lub szpatułką.

Tortownice o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia (sam spód) i delikatnie przelewamy ciasto,  wyrównujemy górę. Pieczemy w temperaturze 170 ºC  przez 35-40 min do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto wyjmujemy  z piekarnika i opuszczamy z wysokości 30-40 cm, studzimy w temperaturze pokojowej. Boki należy oddzielić nożem od tortownicy.

Składniki na krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

Schłodzony serek oraz śmietankę przekładamy do miski i ubijamy na sztywną masę ( po przechyleniu miski masą pozostaje w tym samym miejscu). Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.

Dodatkowo

  • 150 g masy krówkowej
  • 1/3 szklanki mocnej herbaty posłodzonej (do nasączenia)

Wykonanie

Biszkopt przekrawamy na pół, spód układamy na paterze, nasączamy herbatą. Następnie wykładamy masę krówkowa, oraz połowę kremu. Przykrywamy druga częścią biszkoptu, nasączamy i wykładamy resztę kremu, wyrównujemy.   Ja ciasto ozdobiłam magnolia, ale jeśli została Wam masa krówkowa, to możecie ją podgrzać i polewając  cienkim strumykiem udekorować.

I gotowe! Smacznego 🙂

ciasto z masa krówkowa ciasto z masa krówkowa

 

Dodaj komentarz