Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Puszyste, lekkie, wyrośnięte, żółte, pachnące… tym razem to nie biszkopt, tylko ciasto drożdżowe.  Jak już wiecie drożdżowe to moje ulubione, a w połączeniu ze śliwkami i kruszonką jest pycha, a poza tym to bardzo dobry umilacz jesiennych długich i szarych dni.

Składniki na rozczyn:

  • 20 g drożdży
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej

Mleko podgrzewamy do temperatury pokojowej i mieszamy z pozostałymi składnikami. Postawiamy na około godzinę aby drożdże zaczęły pracować.

Pozostałe składniki:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 700 g mąki
  • 150 g masła
  • Szczypta soli

Do rozczynu dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, podsypujemy mąką, ale nie za dużo( jeśli dodamy za dużo mąki ciasto będzie za ciężkie)  – ciasto ma odstawać od ręki, być  lekkie elastyczne i sprężyste. Zagniecione ciasto pozostawiamy na około 30 min do wyrośnięcia.

 

Dodatkowo

  • 500 g śliwek

Składniki na kruszonkę:

  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki

Wszystkie składniki zagniatamy, w zależności od konsystencji możemy dodać mąki lub masła, kruszonka powinna mieć sypką konsystencję.

drożdżowe ze śliwkami drożdżowe ze śliwkami drożdżowe ze śliwkami

Wykonanie

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia (boki również). Wyrośnięte ciasto delikatnie przekładamy do blachy i wyrównujemy, nie uciskając zbyt mocno, ciasto jest elastyczne a więc bez problemu możemy je wyrównać. Następnie śliwki przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i układamy na cieście skórką w dół. Posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 ºC przez około 45 min używając funkcji z termo obiegiem.

*gotowość ciasta sprawdzamy wykałaczką, pod koniec pieczenia wkładamy do ciasta wykałaczkę i wyjmujemy, jeśli wykałaczka jest sucha i nic na niej nie postało, to oznacza że ciasto jest gotowe.

*moim zdaniem najlepiej nadają się śliwki węgierki, są małe i słodkie, ale możemy również użyć innego rodzaju lub innych owoców

drożdżowe ze śliwkami drożdżowe ze śliwkami drożdżowe ze śliwkamidrożdżowe ze śliwkami

Dodaj komentarz