Ciasteczka korzenne

U nas w domu dzisiaj było czuć zapach świąt, a to wszystko dzięki korzennym ciasteczkom.  Są pyszne, chrupiące , intensywnie korzenne, świetnie się sprawdzą z kubkiem mleka lub jako mała przekąska. Ja je przygotowałam w celu prezentowym, sama uwielbiam jadalne prezenty, myślę że nie tylko ja, a ładnie zapakowane będą również efektownie wyglądać.  Z części ciasta przygotowałam ciasteczka w formie koło w których zrobiłam dziurkę, i użyję ich jako dekoracji/ bombek na choinkę. Wam również polecam!

Składniki

  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżeczek przyprawy do piernika
  • Szczypta soli
  • ½ kg mąki pszennej

Wszystkie suche składniki przesiewamy i mieszamy. Margarynę, cukier , jajko i wodę ucieramy za pomocą miksera do utworzenia się jednolitej masy. Następnie dodajemy suche składniki i zagniatamy ciasto do momentu aż utworzy się kula. Ciasto owijajmy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części, jedna część wyjmujemy, dwie pozostałe wkładamy z powrotem do lodówki.  Ciasto podsypujemy delikatnie mąką od góry i od dołu – rozwałkowujemy i wycinamy ulubione kształty.* ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 ºC przez 10-12 min w zależności od wielkości.**

*pod czas rozwałkowywania ciasto może pękać, należy je zlepić palcami i jeszcze raz wałkować.

**małe i cienkie ciasteczka pieczemy przez 10 min lub mniej, większe i grubsze przez 12 lub więcej

ciasteczka korzenne ciasteczka korzenne ciasteczka korzenne

 

Dodaj komentarz