Chleb z ziemniakami

Upieczenie tego chleba już od dawna chodziło mi po głowie, szukałam przepisu i w końcu znalazłam w stosie moich ulubionych książek kucharskich 🙂 co prawda spodziewałam się  nieco innego efektu, myślałam że chleb będzie bardziej ciężki i zbity, a wyszedł bardzo lekki i puszysty, co nie zmienia faktu że był  bardzo dobry.  Podobno przepis na ten chleb powstał gdy zostało zbyt dużo ugotowanych ziemniaków w kuchni w restauracji. Ja
w sumie zrobiłam podobnie ugotowałam nieco więcej ziemniaków do obiadu, i Wam również polecam ten sposób.

Krok pierwszy – rozczyn

  • 5 g drożdży
  • 300 ml letniej wody
  • 250 g mąki pszennej

Wszystkie składniki należy wymieszać, przykryć ściereczką  i odstawić w ciepła miejsce na ok. 3-4 godz., by rozczyn zaczął fermentować.

Krok drugi

  • 3 duże ziemniaki
  • 400 g mąki pszennej
  • 50 ml oleju rzepakowego

dsc_2580a dsc_2605a

Ziemniaki należy ugotować, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i wystudzić. Następnie do rozczynu dodajemy ziemniaki, olej o pozostałą mąkę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 30 minut, aby ciasto nieco podrosło.

Z ciasta formujemy dwa bochenki, wkładamy je do podłużnych blaszek o pojemności około 1,5 litra i pozostawiamy do wyrośnięcia aż podwoja swoją objętość.

Piekarnik rozgrzewamy do 250 ºC, wkładamy obie blaszki z chlebem na tym sam poziomie piekarnika i obniżamy temperaturę do 210 ºC. Pieczemy przez około 40 min.  Po upieczeniu chleb wyjmujemy na metalową kratkę i pozostawiamy do wystygnięcia.

dsc_2601a dsc_2595a dsc_2567a dsc_2589a

Dodaj komentarz