Chleb z zakwasem

Odważyłam się w końcu na zrobienie zakwasu i jak się okazało nie było to takie straszne, a nawet całkiem proste. Do tego chleba użyłam również drożdży, ale zakwas zupełnie zmienia smak chleba. Często piekę chleb w domu, testuję różne przepisy, zamieniam , kombinuję 🙂 ten chleb jest akurat bardzo lekki i puszysty, ale również pyszny. Z podanych składników wychodzi 2 bochenki.

Składniki na ciasto

  • 30 g drożdży
  • 400 ml letniej wody
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 300 g zakwasu z mąki żytniej przepis tutaj
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Wykonanie

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy olej, zakwas i pozostałe składniki. Ciasto zagniatamy około 8-10 min, jeśli ciasto będzie zbytnio klejące możemy dodać jeszcze mąki, nie należy jednak przesadzić z ilością, ciasto ma odstawać od ręki, przy czym ma być lekkie i dość luźne. Miskę przykrywamy ściereczka i odstawiamy na około 45 min do wyrośnięcia.

Po tym czasie dużą blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Ręce dość obficie pokrywamy mąką i z ciasta formujemy dwa bochenki, ciasto jest dość klejące a więc ręce pokrywamy mąka kilkukrotnie. Uformowane bochenki przykrywamy  ściereczką i odstawiamy na następne 45 min do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 210 ºC, chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 30 min. Gotowy chleb po ostukaniu będzie wydawać głuchy dźwięk.   Chleb studzimy na kratce.

chleb na zakwasie

Dodaj komentarz