Chleb pszenno-żytni z ziarnami

Chleb to podstawa naszego codziennego żywienia, dla tego powinien być dobrej jakości, a  z tym możemy dostać w sklepie bywa różnie. A więc ja najczęściej sama piekę chleb w domu, w bardzo różnych wersjach. Przepis poniżej szczególnie mi przypadł do gustu, bo dosyć że smakuje wybornie to jest jeszcze bardzo zdrowy. Jest jeszcze jedna powód dla którego właśnie dzisiaj dziele się z Wami tym przepisem, właśnie dzisiaj jest międzynarodowy dzień chleba!

Składniki na rozczyn

  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 25 g drożdży

Drożdże oraz cukier zalewamy wodą w temperaturze pokojowej i mieszamy do połączenia się składników. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy na około ½ godz. w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.

Pozostałe składniki

  • 1 ½ szklanki wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 350 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 250 g mąki żytniej razowej typ 2000

Wszystkie składniki dodajemy do rozczynu i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być dość luźne, ale również powinno odstawać od ręki. ( jeśli będzie taka potrzeba to możemy podsypać trochę mąki pszennej). Miskę z gotowym ciastem przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ½ godziny.

Keksówkę średnich rozmiarów wysmarowujemy olejem ( najłatwiej za pomocą pędzelka) oraz posypujemy mąką pszenną. Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy i przekładamy do keksówki.  Po czym odstawiamy ciasto na następne ok. ½ godziny aby ciasto podrosło w formie.   Pieczemy przez 50 min. w temperaturze 220 ºC.

Gotowy chleb po ostukaniu powinien wydawać pusty dźwięk. Przez ok 5 min studzimy chleb w blasze, następnie przekładamy na kratkę.

 

chleb pszenno-żytni z ziarnamchleb pszenno-żytni z ziarnami chleb pszenno-żytni z ziarnam

Dodaj komentarz