Bułki do burgerów

Domowe burgery to fast food który zdarza nam się robić dość często, średnio raz w miesiącu i to w przeróżnych wersjach. Już chyba wszyscy znajomi znają to danie w moim wykonaniu. Ostatnio postanowiłam pójść nieco dalej i upiec bułki do burgerów w domu. A w sumie to dlaczego nie, jeśli już przygotowujemy mięso i dodatki, to znaczy że zależy nam na jakości tego co jemy i uważam że domowe bułki są dopięciem całości. Co prawda nie jest to już wtedy tak zwany fast food ale niby gdzie się mamy spieszyć w domowym zaciszu. 🙂  Raz na jakiś czas naprawdę warto! Przepis zaczerpnęłam z książki „Chleb” Piotra Kucharskiego, oczywiście nieco go modyfikując. ( Jak dla mnie Piotr Kucharski jest mistrzem pieczenia chleba … mam jego książkę i bardzo często z niej korzystam. Polecam!)

Składniki

Zaczyn

  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 g mąki pszennej typ 650

Pozostałe składniki

  • 125 g mascarpone
  • 3 żółtka
  • 80 g miękkiego masła
  • 350 g mąki pszennej typ 500
  • ½ łyżeczki soli
  • Białko do posmarowania
  • Sezam

Wykonanie

Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać w misce, przykryć ściereczka i odstawić na 30 min tak aby zaczęły pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieć ciasto ( z pominięciem białka i sezamu). Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnice i zagniatać jeszcze przez chwile, aż ciasto będzie sprężyste i będzie odklejać się od rąk. Jeśli ciasto tego wymaga należy go delikatnie podsypać mąką. Zagniecione ciasto odkładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny, aż ciasto podwoi swoja objętość.

Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy i dzielimy na 8 równych części. Z każdej części formujemy bułkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując oczywiście odstępy. Bułki przykrywamy ścierka i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Rozgrzewamy piekarnik do 220 ºC. Wyrośnięte bułki delikatnie spłaszczamy, smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy prze około 10-12 min aż bułki się zarumienią. Gotowe bułki studzimy na kratce.

Dodaj komentarz