Beza Pavlova

Dostałam od koleżanki czerwone porzeczki z ogrodu i pierwsze co przyszło mi do głowy to beza pavlova. Bardzo prosty w przygotowaniu, bardzo słodki i bardzo efektowny deser, z zewnątrz chrupki a w środku piankowaty.  W zasadzie to więcej słów nie potrzeba – sam się obroni.

Składniki na bezę:

  • 4 białka w temperaturze pokojowej
  • Szczypta soli
  • 220 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu

Składniki na krem:

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 150 g czerwonych porzeczek
  • 150 g czereśni
  • Lub/i jakiekolwiek inne owoce 🙂

DSC_9997a beza pavlova DSC_9990a beza pavlova

Wykonanie

Białka oddzielamy od żółtek.  Białka ubijamy ze szczypta soli, pod koniec ubijania partiami dodajemy cukier. Białka ubijamy do momentu aż piana będzie sztywna i po przewróceniu naczynia  go góry dnem pozostaną w tym samym miejscu ( należy uważać aby ich nie przebić).  Do tak przygotowanej masy dodajemy łyżeczkę octu oraz łyżeczkę przesianej mąki ziemniaczanej, delikatnie mieszamy łyżką.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, odrysowujemy kółko o średnicy około 20 cm.  Pianę z białek wykładamy na narysowany okrąg, delikatnie wyrównujemy górę.  Bezę wstawiamy do piekarnika  i pieczemy przez 30 min w 120 ºC. Następnie temperaturę zmniejszamy do 100 ºC i pieczemy/suszymy bezę przez ok. 3 godziny.  Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale go nie otwieramy, to bardzo ważne, beza ma stygnąc razem z piekarnikiem, najlepiej prze z całą noc. Jeśli otworzymy piekarnik od razu po otworzeniu beza popęka!

Po wystudzeniu bezy możemy się zabrać za przygotowanie kremu. Śmietankę kremówkę ubijamy razem z cukrem pudrem na sztywna pianę.   Gotowy krem wykładamy na górę bezy i dekorujemy owocami.

Gotowe!

*najlepiej deser  smakuje schłodzone

*bezę można przygotować dzień wcześniej

beza pavlova beza pavlova beza pavlova beza pavlova

Dodaj komentarz