Bajgle

Bajgle to drożdżowe oponki, wyrośnięte, miękkie w środku. Przygotowuje się je jednak nieco inaczej niż tradycyjne ciasto drożdżowe, po lekkim wyrośnięciu  bajgle obgotowujemy, dopiero później pieczemy. Ale bez obaw to naprawdę szybkie i proste! Według mnie najlepiej smakuje z masłem i domową konfiturą. 🙂

Składniki na ciasto

  • 15 g drożdży
  • 300 ml letniej wody
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 500 g mąki pszennej chlebowej

Dodatkowo

  • 1 jajko

Wykonanie

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, następnie dodajemy pozostałe składniki oraz zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie lśniące i elastyczne. Formujemy wałeczki o długości około 20 cm, następnie  końce wałeczków łączymy ze sobą tak aby utworzyć oponkę.   Tak przygotowane oponki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Odstawiamy  do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na  15-20 min, należy jednak pamiętać żeby bajgle nie wyrastały zbyt długo, urosną jeszcze w czasie gotowania.

Do dużego garnka nalewamy wody. Gdy woda zacznie się lekko gotować, wrzucamy bajgle, stopniowo, ponieważ zwiększą swoja objętość.  Po kilku minutach gotowania, bajgle przewracamy na druga stronę.  Gdy wypłyną na powierzchnię bajgle są gotowe.

Odsączamy bajgle z nadmiaru wody oraz układamy na papierze do pieczenia. Tak przygotowane bajgle smarujemy roztrzepanym jajkiem.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 ºC, i od razu zmniejszamy do 210 ºC. Pieczemy przez  około 15 min.  Po upieczeniu  studzimy na kratce.

 

*z danego przepisu wychodzi około 12 bajgli

bajgle bajgle bajgle

Dodaj komentarz