Babka cytrynowa

Święta tuz tuż, a więc przepis na babkę jak znalazł… Tym razem postawiłam na babkę cytrynową, chrupiącą z wierzchu i wilgotna w środku.  Rozeszła się w oka mgnieniu. Ważny szczegół, ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Składniki

  • 280 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1 łyżeczka sody (płaska)
  • Szczypta soli
  • 220 g miękkiego margaryny
  • 180 g cukru
  • 4 jajka
  • Skórka otarta z jednej cytryny
  • Sok z jednej cytryny

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól przesiewamy. Margarynę ucieramy razem z cukrem. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym jajku, miksujemy do połączenia się składników. Do uzyskanej masy dodajemy otarta skórkę z cytryny i krótko miksujemy. Następnie dodajemy przesiane wcześniej składniki suche, miksujemy. Wlewamy sok z cytryny, krótko miksujemy.

Formę do babki smarujemy tłuszczem oraz oprószamy mąka.  Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Ciasto pieczemy w 180 ºC przez 60 min, na najniższym poziomie piekarnika. W 50 min zmniejszamy temperaturę do 150 ºC.

*wykładamy jeszcze gorące z formy

babka cytrynowa babka cytrynowa

 

 

Dodaj komentarz